Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Kaz Yetiştiriciliği

Ana Sayfa » Ekonomi » Kaz Yetiştiriciliği
Kaz Yetiştiriciliği
İçeriği Puanlamak İstermisiniz ?
[Toplam Oy: 0 Puan: 0]

Kaz Yetiştiriciliği

Kaz, Anatidae familyasındaki çeşitli su kuşlarından herhangi birinin kuşudur. Bu grup, Anser ve Branta cinslerinden oluşur. Çoğunlukla şelalelerle akraba olan diğer bazı kuşların adlarının bir parçası olarak “kaz” vardır.

Erkek ve dişisi aynı büyüklüktedir. Genellikle kuğulardan küçük, ördekten büyüktür. Beslenme şekli kuğu ve ördeklerden farklıdır. Genellikle Doğu Anadolu bölgesinde bulunur.

Özellikle Kars bölgesinde yetiştirilir. Lezzeti ve onunla yapılan yemekler bölgede meşhurdur. Başlıca besinleri otlardır. Fakat böcek, yumuşakça ve küçük omurgalıları yiyen türleri de vardır. Hızlı bir yüzücü olmamasına rağmen suda rahatça yüzer, daldığında uzun zaman su altında kalabilir. Gagaları ile kanatlarını düşmanlarına karşı silah olarak kullanır. Kanatları uzun uçlara doğru sivrilen yumuşak sık tüylerle örtülüdür.

Neden Kaz Yetiştiriciliği Yapmalısınız

Kazlar köylerde ve kırsal alanlarda yaşayan insanların genellikle tercih kümes hayvanlarıdır . Diğer kanatlı türlerine göre bakımı daha kolaydır , hastalıklara karşı tavuk ve bıldırcına oranla daha dirençlidir. Düzenli bir aşılama ile kazlarda genetik bir problem yoksa hastalıklarla karşılaşma oranınız çok düşük .Yaz aylarında etlik olarak hızlı tüketilmese de kış aylarında bolca talep görmektedir . Yumurta olarak ve etlik bakım olarak tavuk ve bıldırcından daha çok kazandırır .

Çadır sisteminde , betonarme kümeslerde ve sandwich panel kümeslerde rahatlıkla bakılabilir . Arpa buğday vb yemler verilse de kaz bakımında meraya yayılıma göndermek gerekir . Kazlar çok fazla yem tüketimi yaparlar bu yüzden kapalı sistemde maliyetlerin önüne geçilemez . Pazardan toplanılan yeşillikler ve meyveler ile yem maliyetleri düşürülebilir . Kümesinize yakın su kaynağı olması hayvan refahı açısından faydalıdır.

Kaz yumurtası tavuk yumurtasına oranla fiziksel olarak daha büyüktür .

• 100 gram kaz yumurtası 185 kalori, 13.9 gram protein, 13.3 gram yağ içerir.

• Yağ içeriğinde ise 3.6 gram doymuş yağ varken 5.7 gram tekli doymamış yağlar, 1.7 gram çoklu doymamış yağlar var. Aynı zamanda içeriğinde omega-3 ve omega-6 yağ asitleri de bulunur.

• Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum minerallerini içerir.

• Kaz yumurtası A ve D vitamini içerir.

• 100 gramında bulunan kolesterol miktarı ise 852 mg.

Kaz yumurtası insanlar için bir demir kaynağıdır , a ve k vitaminleri bulunur. Gelişim çağındaki çocuklarda haşlanarak tüketilmesi tavsiye edilir .

Bir kaç dernek üzerinde çalışma yapmaktadır fakat kaz tüyü henüz ülkemizde değerlendirilmeye başlanmamıştır .

Ekonomik açıdan beslenen kaz türleri :

Toulouse Kazı: Toulouse kaz ırkı Fransa’dan orijin alan ağır cüsseli kaz ırklarından biridir.
Emden (Embden) Kazı: Orijinini Almanya’nın Hannover şehrinden alan ağır cüsseli bir kaz ırkıdır.
Çin Kazı: En küçük ve en çekici ırklardan biridir. Çin’den orijin alan bu kaz ırkının kahverengi veya gri ve beyaz olan varyeteleri vardır.
Germen Kazı: Roman kaz ırkı tanımlanamayan orta boylu ve beyaz tüyleri olan bir ırktır.
Afrika Kazı: Afrika kaz ırkı Çin kaz ırkının bir varyetesidir. Afrika kaz ırkı, genç kazların haricinde hemen hemen Emdenlerle aynı büyüklüktedir.
Sebastopol Kazı: Süs kazıdır.
Amerikan Buff Kazı Irkı: Buff kaz ırkı Amerika da geliştirilmiş kaz ırklarından birisidir.
Kanada Kazı: Kanada kazı Kuzey Amerikanın yaygın vahşi kaz ırkıdır.
Pilgrim Kazı: Amerikan kaz ırklarından biridir.
Mısır Kazı: Uzun boylu ve uzun bacaklı ama küçük bir ırktır.

Ülkemizde kaz yetiştiricileri genelde yerli kazlar , linda ve g35/36 fransız ırkları beslenmektedir. G35 ve G36 hibrit ırklar 9 kg civarında canlı ağırlığa ulaşmaktadır .

Kaz Yetiştiriciliği - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

İğde Meyvesi

İğde Meyvesi 04 Şubat 2024

Bal

Bal 01 Şubat 2024

Arı Kovanı

Arı Kovanı 01 Şubat 2024

RASTGELE İÇERİKLER

Kemal Tahir Potasyum İçeren Besinler Biyokütle Enerjisi Velhasıl En Trend İş Fikirleri Edebiyat İncelemeleri ve Eleştirileri

FACEBOOK'TA BİZ

Kezban.Net Bir Firma Rehberi Projesidir 

Kezban.Net - Tüm Hakları Saklıdır