Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Bıldırcın Yetiştiriciliği

Ana Sayfa » Ekonomi » Bıldırcın Yetiştiriciliği
Bıldırcın Yetiştiriciliği
İçeriği Puanlamak İstermisiniz ?
[Toplam Oy: 0 Puan: 0]

Bıldırcın, sülüngiller familyasının Coturnix, Anurophasis, Perdicula, Ophrysia cinsinden küçük yapılı kuş türlerini ortak adı. Yeni dünya bıldırcınları ve üç parmaklı bıldırcınlar ise yakın olarak ilgili olmamalarına karşın görünüm ve davranış benzerlikleri sebebi ile bu şekilde adlandırılmışlardır

Bıldırcınlar küçük, tıknaz yapıda karada yaşayan kuşlardır. Tohum yiyicilerdir, bunun yanında böcek ve benzeri küçük avlarla da beslenirler. Yerde yuva yaparlar, uçuşları kısa, ileri doğru hızlıcadır. Japon ve bayağı bıldırcın gibi bazı türler göçmendir ve uzun mesafelere uçarlar.

Bazı bıldırcınların yetiştiriciliği yapılır. İnsanlar tarafından yumurta üretmek için tutulurlar. Bıldırcınlar iyi şartlarda yıllık 200-300 yumurta yapabilirler ve jumbo olarak yetiştirilen ırklar normal bıldırcınlara göre 3 kat fazla et ağırlığa ulaşabilirler.

Eti ve yumurtası bakımından zengin olan bıldırcın son zamanlarda kümes hayvanı meraklılarının ilgisini çekiyor . Bıldırcın besleme üretme ve yumurta satışı işine girmeden önce mutlaka bir pazar araştırması yapmanız gerekir . Şehrinizdeki marketlerde bakkallarda pazarlarda ve organik ürün satan işletmelerden yumurta satış oranlarını öğrenmenizde büyük fayda var .

Diğer kanatlılara oranla bıldırcınlar fiziksel olarak küçüktür . Bu sebeple aynı kümes içerisinde yavru bölmesi ve damızlık bölmesi yapabilir çift kümes maliyetine girmemiş olursunuz . Diğer kanatlı hayvanlarda olduğu gibi bıldırcınlarda soğuk dan hoşlanmaz . Bıldırcınların rahat etmesi için ortam ısısı 20 / 28 derece arasında tutulmalıdır .

Bıldırcınlar kafeste veya yerde yetiştirilebilir . Kafes sistemi bizlere daha basit ve güvenli geliyor olsa da hayvan refahı için salma besleme yapmanızı tavsiye ediyorum . Salma beslemede kümes altına ızgara veya talaş serilmeli hayvanların dışkılarıyla teması minimuma indirilmelidir .  Yemleme serpme olarak değil mutlaka yemlikte dışkı ile teması olmamasına dikkat edilmelidir . Kümes hayvanlarında oluşan hastalıkların yayılmasını engellemekte sulukların ve yemliklerin temizliğinin ve yüksekliğinin büyük rolü vardır . Kümesteki havalandırma açıklıkları karşılıklı olmamalı ve hava akımı hayvanlara çarparak ilerlemelidir. Ayrıca kümes içerisinde birikecek nem için çatı havalandırması sansar vb. hayvanların giriş yapamayacağı şekilde korunarak açılmalıdır . Biyogüvenlik önlemlerinin alınması maddi ve manevi yönden hastalık sonrası yapılacak işlemlere oranla çok daha hafiftir .

Bıldırcın yumurtasının besin değeri tavuk yumurtasına oranlara çok daha yüksektir .

Karbonhidrat: 0,04 g
Protein: 1,2 g
Yağ: 1 g
Kolesterol: 76 mg
Potasyum: 13 mg
Kalsiyum: 6 mg
Sodyum: 12,70 mg
Demir: 0,34 mg
A vitamini: 14,04 IU

Peki Bıldırcın yumurtasını çiğ olarak mı tüketmeli miyiz ?

Sorusunu soracak olursanız , sağlığınız için bu riske girmenizi önermem . Salmonella dünyanın bir çok yerinde kanatlı hayvanlarda görülen bir bakteridir . Tifo, paratifo ve gıda zehirlenmesine yol açabilen, çubuksu, Gram-negatif bir enterobakteri cinsidir. Salmonella türleri hareketlidir, hidrojen sülfür üretirler ve çiğ yumurtada bulunabilir.

 

Bıldırcın Yetiştiriciliği - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

İğde Meyvesi

İğde Meyvesi 04 Şubat 2024

Bal

Bal 01 Şubat 2024

Arı Kovanı

Arı Kovanı 01 Şubat 2024

RASTGELE İÇERİKLER

Arı Kovanı Propolisin Sağlık Üzerindeki Etkileri Virginia Woolf İnvertör Sarı Macar Güvercini Gabriel García Márquez

FACEBOOK'TA BİZ

Kezban.Net Bir Firma Rehberi Projesidir 

Kezban.Net - Tüm Hakları Saklıdır