İçeriği Puanlamak İstermisiniz ?
Çocukluk travması, bireyin yaşamında meydana gelen, fiziksel, zihinsel veya duygusal olsun ciddi zararlar yaratan bir deneyim olarak tanımlanır. Çocukluk travması yaşayan kişiler, yetişkinlikte psikolojik sorunlar, ilişki problemleri, özgüven eksikliği, depresyon, anksiyete gibi olumsuz sonuçlarla karşılaşabilirler.
Çocukluk travmasını atlatmak için bazı öneriler şunlardır.
– Travmanızı kabul edin ve suçlamayın. Başınıza gelenlerin travmatik olduğunu ve bunun sizin hatanız olmadığını anlayın.
– Travmanızın size nasıl etki ettiğini fark edin. Davranışlarınızı, düşüncelerinizi ve duygularınızı gözlemleyin. Travmanızdan kaynaklanan yanlış davranış kalıplarını değiştirmeye çalışın.
– Kızgınlık duygularınıza izin verin ama aynı zamanda affetmeyi de öğrenin. Sizi üzen kişiye veya duruma kızgın olmak normaldir ama bu duyguları bastırmak veya nefrete dönüştürmek sağlığınız için zararlıdır. Affetmek, sizi rahatlatır ve geçmişi geride bırakmanızı sağlar.
– Destek alın. Travmanızla baş etmek için yalnız değilsiniz. Sizi seven ve anlayan insanlara güvenin. Arkadaşlarınızla, ailenizle veya bir profesyonelle konuşun. Onların size yardım etmesine izin verin.
– Hayatınıza nötr bakın. Geçmişinizde yaşadığınız her şey size bir şey öğretti. Değişim için çaba gösterin ve geleceğe umutla bakın.
Çocukluk travması yaşamış olmak kolay bir şey değil ama bunun üstesinden gelmek mümkündür.
İletişim :