Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Konfor Alanı Nedir

Ana Sayfa » Psikoloji » Konfor Alanı Nedir
Konfor Alanı Nedir
İçeriği Puanlamak İstermisiniz ?
[Toplam Oy: 1 Puan: 5]

KONFOR ALANI NEDİR?
Konfor alanı, bireylerin kendini iyi hissettiği ve kendi için oluşturduğu psikolojik alan olarak tanımlanmaktadır. Her birey kendine bir konfor alanı oluşturmuştur. Bu alan sürprizler içermeyen, tanıdık, sadece kendi kontrolünde olan bir alandır.
Konfor alanı her zaman  kendimizi huzurlu, mutlu hissettiğimiz yer demek değildir. Örneğin, kişi çocukluğundan beri ihmal edilmişse; ihmal edilme hissi mutsuzluk yaratsa da, o durumun nasıl bir şey olduğunu bildiğinden, sürekli kendini ihmal edileceği durumların içine sokar. Örneğin, eş seçimini veya arkadaş seçimini ihmal edildiği kişilerden seçer.  Kendimize,  bir kere olumsuz bir inanç oluşturduğunuz da artık orası bizim konfor alanımızdır.
Konfor alanı en az risk aldığımız, içine tanımadığımız hiçbir şeyi almadığımız bir alandır, burada hep aşina olduğumuz, daha önce deneyimlediğimiz durumlar mevcuttur  ve kendimizi burada güvende hissederiz.
Güvende hissedilen bu alan, kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Mesela sabit bir düşünce kalıbından çıkmamak, sürekli bir duyguda kalmak(kaygı,endişe ,stres gibi), benzer tip aktiviteler yapmak, hep aynı insanlarla görüşmek, hep aynı yerlere gitmek  ,  yeni ve kısa yollar olsada hep aynı yolları tercih etmek de konfor alanına örnektir.
Konfor alanı,kendimizi korumak için öğrendiğimiz fakat sonrasında bize pekte hizmet etmeyen bir alandır.Kimi aile ortamında, kimisi arkadaş çevresinde veya iş hayatında konfor alanı oluşturulabilir. Bu ortamlarda oluşturulan alışkanlıklara göre konfor alanından çıkmak bireyler için oldukça zor olabilir. Kişinin bu alışkanlıklarını değiştirebilme, geride bırakabilme  cesareti ve kararlılılığı olmalıdır.
Değişim, insanların hayatında belirsizlik yarattığı için korkutucu olabilir. Beynimiz, bilinmeyen durumlardan hoşlanmaz ve belirsizlik hissi, beynimizde başarısızlık hissiyle benzer bir şekilde algılanır. Bu nedenle, birçok insan değişimden kaçınır ve bu nedenle konfor alanında kalır. Ancak, konfor alanından çıkmak, yeni deneyimler edinmenize ve kendinizi geliştirmenize  , hayatınızda yeni fırsatlar yaratmanıza ve kendinizi keşfetmenize yardımcı olabilir.
Konfor alanı, mutlu bir ortam yarattığı gibi mutsuzluklar da getirebilmektedir. Daha iyiye gidememek, olduğu yerde saymak, yenilikten uzak olmak, kendini geliştirememek ve ilerleme kaydedememek gibi yan etkileri de bulunmaktadır.
Kişinin içinde bulunduğu duygusal ve psikolojik durumlar bu alandan çıkış süresini etkilemektedir.

KONFOR ALANINDAN ÇIKMAK NEDİR?
Bireyler oluşturdukları huzurlu ortamlarından dışarı çıkmadıkça çevresindekilerin konfor alanlarının dışına çıkıp ilerleme kaydettiklerinde kendilerini huzursuz hissedebilir. Bu durum zamanla memnuniyetsizlik durumuna dönüşebilir. Bu alanı tamamen bırakmak yerine, her zaman hissedebileceğiniz, gerektiğinde heyecan alanına geçiş yapabileceğiniz alanlar oluşturabilirsiniz. Kendinizi keşfetmek için ve yeni hedefler belirleyebilmek için konfor alanından çıkabilmelisiniz.
Güvende hissettiği alanı terk eden bireyler yoğun bir öğrenme ve keşfetme sürecine geçiş yapmaktadır. Değişen hayatı kişiye farklı ve daha önce deneyimlemediği yönlerini ortaya çıkaracaktır.
Uzun zaman emek verip oluşturduğu güven ve ait olma hissini de geride bırakacağını düşünmektedir. Bu geçiş süresi bireyde mutsuzluğa yol açabilir. Her değişiklik her yenilik zorlukları beraberinde getirir; fakat geçişin tamamlanmasıyla birlikte birey yeni benliğini de keşfeder.

KONFOR ALANINDAN NASIL ÇIKILIR ?
Güvende hissettiğimiz alandan çıkmak için öncelikle kararlı olmak gereklidir. Bu alan fırsat bulduğu her an sizi tekrar içine çekmek isteyecektir. Her değişikliğin kalıcı olarak gerçekleşmesi için karar vermek ve sürekliliğini sağlamak önemlidir. Değişiklikten kaynaklanan dönüşüm bir anda gerçekleşemez. Bunun aşama aşama gerçekleşeceği unutulmamalıdır.
Çabalamaktan asla vazgeçilmemelidir. Öğrenme ve gelişme aşamasına geçmek isteniyorsa ertelememek ve istediğinizi zamanında yapmak gereklidir. Doğru anın gelmesi beklenmemeli ve hemen harekete geçilmelidir.
Adım atmaktan korkulmamalıdır. Yoksa korku alanından bir türlü çıkılamaz hale gelir. Bu alanın dışına çıkmak aslında sizin büyümenizi de sağlayacaktır. Sürekli kaygı, endişe, gelişime kapalı kalarak zamanla rutinlerinizi bile yapamadığınızı fark edersiniz
Konfor alanınızı genişletmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
1. Yeni bir hobi edinin: Yeni bir hobi edinmek,  bakış açınızı değiştirebilir ve yaratıcı tarafınızı açığa çıkarabilir.
2. Yeni bir yemek tarifi deneyin: Yeni bir yemek tarifi denemek,  kendi korkularınızı yenmek içinde minik bir adım olabilir  ve size başarı hissi yaşatabilir . Damakda bırakacağı hoş tat sizi mutlu edecektir .
3. Yeni bir spor dalıyla ilgilenin: spor yapmak beyindeki mutluluk hormonunu harekete geçirdiği için hem bedeninize hem ruhunuza iyi gelecektir . Kendinize olan güveninizin artmasını sağlayacaktır.
4. Yeni bir yer keşfedin: Yeni yerler görmek, yeni insanlarla tanışmak iletişiminizin artmasına ve sosyalleşmenize neden olacaktır .
5. Kendinize meydan okuyun: Kendinize meydan okuyun ve yeni şeyler deneyin. Örneğin, bir konuşma yapmak veya bir yabancı dil öğrenmek gibi.
6. Korkularınızla yüzleşin: Konfor alanınızdan çıkmak, korkularınızla yüzleşmenizi gerektirir. Korkularınızı tanımlayın ve onlarla yüzleşmek için adımlar atın.
7.Kendinize hedefler belirleyin: Kendinize önce küçük hedefler belirleyin ve bu hedeflere ulaşmak için adımlar atın.
8. Kendinize zaman ayırın:  Tek başınıza mutlu olabilmenin yolunu öğrenin ,bir kahve içmek, kitap okumak,film izlemek , kişisel bakımınızla ilgilenmek gibi kendinize iyi davranın ve kendinizi sevin.
Her ne kadar konfor alanından çıkarak yeni bir hayat akışına girilmiş olsa da küçük konfor alanları yaratarak mutlu olmak da mümkündür. Bu alanı vazgeçilmez kılmamak, gerektiğinde tekrar yeniliğe ve gelişmeye açık olmak gerektiği unutulmamalıdır. Konfor alanının dışına çıkabilmeyi başaran bireyler, kendi potansiyellerini farkederek farklı başarılara imza atmaktadır. Yeni deneyimler, hareketler, farklı düşünme becerilerini kendilerine  kazandırmaktadır.

Konfor Alanı Nedir - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

3K Kadın Kahve Kedi

3K Kadın Kahve Kedi 15 Nisan 2024

Yazalım

Yazalım 02 Şubat 2024

RASTGELE İÇERİKLER

Ahmet Muhip Dıranas Tezer Özlü Neden Hayır Diyemiyorum Davranışlar Değiştirilebilir mi Virginia Woolf Abdülhak Şinasi Hisar

FACEBOOK'TA BİZ

Kezban.Net Bir Firma Rehberi Projesidir 

Kezban.Net - Tüm Hakları Saklıdır